Zimní sociologická semestrálka

Srdečně zveme na další katederní sociologickou Semestrálku představující aktuální výzkumy z katedry.

19. prosince 2023 v 16:30

Bistro Střecha, Kamencova 7

Od 18:00 navíc probíhá na stejném místě Sociologická Vánočka. 

 

Johana Němečková

Porod a trauma

Před půl rokem jsme v mezioborovém týmu pracovaly na tématu Porod a trauma. Na semestrálce je prostor čtvrt hodiny podívat se na highlights postřehů a nahlédnout do reality českého porodnictví, na sdílení zkušeností z procesu takového projektu nebo na informace o mezinárodní soutěži Map the System, pod kterou jsme projekt dělaly. Soutěž bude otevřená i v dalších letech, takže koho by zajímala, dorazte :).

Renáta Topinková

Jak (ne)opravit online randění

Přestože se online seznamování stalo všudypřítomným při hledání romantických partnerů, většina lidí by tuto zkušenost označila za frustrující. Nerovnoměrné rozložení mužů a žen na platformách vede k takzvanému „přetížení trhu“, kdy někteří uživatelé dostávají neúměrně velké množství zpráv, zatímco jiní bojují o jakoukoli pozornost. Předkládaná studie využívá výpočetní metody s využitím programu R Shiny k vytvoření umělé platformy pro online seznamování. To nám umožňuje experimentovat s různými úrovněmi zveřejňování informací o popularitě a poptávce po profilech s cílem ověřit, zda takové změny mohou účinně snížit přetížení trhu.

Martina Novopacká

Vězeňské terapeutické programy: nový pohled na měření úspěchu

Je stávající podoba rehabilitační filosofie, založená především na hodnocení rizik a predikci recidivy odsouzených, překonaná? Prostřednictvím analýzy, která spojuje kvantitativní a kvalitativní data z českých vězeňských zařízení, navrhuji rozšíření stávajícího rehabilitačního modelu o přístup vycházející z principů desistence. Tento model posunuje zaměření korekčního systému od tradičního hodnocení rizik k podpoře pozitivní osobní transformace.

Úvod > Aktuálně > Zimní sociologická semestrálka