Úspěšné pokračování: Johana Němečková získává s týmem cenu Excellence Award ve finále Map the System

Velikého úspěchu dosáhla naše studentka Johana Němečková v semifinále a nakonec i celosvětovém finále oxfordské soutěže Map the System. Projektu Trauma a porod v České republice, na kterém pracovali různí studenti Univerzity Karlovy, jehož je Johana také součástí, se podařilo dosáhnout mimořádného úspěchu, když získali Excellence Award. 

V konkurenci 17 týmů z celého světa byl ten český – složený ze studentek Barbory Mudrové (sociální práce na FF UK), naší Johany Němečkové a studentkami z Přírodovědecké fakulty UK a Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice – oceněn za vysoce hodnocený projekt. Mentor týmu Radoslav Pittner v rozhovoru pro UK Forum dodává: „Tato cena je určena týmu, který sice nepostoupil mezi šest finalistů, ale zůstal jen velmi těsně před branami velkého finále. V tak silné konkurenci je to opravdu významný úspěch.“ 

Johana sama finále komentuje následovně: „Na finále soutěže v Oxfordu byla velmi zajímavá možnost vnímat náš vlastní projekt a perspektivu v kontextu jiných projektů a globálního záběru,“ říká. „Seznámily jsme se se ženami z Nepálu, které založily neziskovku zabývající se sexuální výchovou pro dívky a ženy. Nebo se studenty, kteří žili v dětství v Ghaně u obří skládky elektronického odpadu, který je dovážený z jiných zemí. V celé soutěži nakonec zvítězil projekt zaměřený na dětské nevěsty v Indonésii.“

Projekt soutěží ale nekončí. Právě i kvůli inspiraci a konexím získaným v průběhu soutěž plánují studentky v projektu i nadále pokračovat. „Máme kontakty na lidi, s jejichž pomocí chceme téma dál rozvíjet, a zároveň máme konkrétní nápady, kudy se do změny českého porodnictví zapojovat. Zatím ale neprozradíme, o co jde – vše má svůj čas,“ říká členka týmu Barbora Mudrová.

Za celou katedru tímto Johaně gratulujeme, děkujeme za její přínos české společnosti a přejeme v projektu úspěšné pokračování.

Úvod > Aktuálně > Úspěšné pokračování: Johana Němečková získává s týmem cenu Excellence Award ve finále Map the System