Johana Němečková vítězí v Map the System v Česku

Komplexní přístup k hledání řešení společenských problémů je smyslem soutěže Map the System, které se letos ve vítězném týmu (dokonce i v diváckém hlasování) projektu Trauma a porod v ČR zúčastnila i naše studentka Johana Němečková.

Smyslem projektu, který vznikl na Oxfordské univerzitě, je naučit vysokoškoláky aktivně vyhledávat výzvy současné společnosti, popsat je, prozkoumat jejich vyzkoušená řešení, navrhnout a obhájit si svoje vlastní, a v důsledku pak odstartovat třeba i systémovou změnu.

Sama Johana v článku UK Forum ke specifickém procesu tvorby projektu říká: „Projekt pro mě byl velmi specifický v tom, že jsem ho vnímala jako takový experiment nehierarchického fungování se všemi jeho výhodami a nevýhodami. Nemáme v týmu člověka, který by naše uvažování a debaty nějak víc korigoval, případně zastavoval. Někdy bylo velmi náročné dojít ke konsenzu. Ze začátku jsme se na celou problematiku dívali především z perspektivy žen-rodiček. Během roku, kdy jsme se tomu intenzivně věnovali, se naše perspektiva ale hodně posunula také k situaci zdravotníků. Najednou jsme viděli, že se při mapování problému a hledání jeho řešení musíme zaměřovat na obě strany.“

Tým momentálně čeká mezinárodní semifinále, a pokud se dostane mezi dvacet nejlepších, na začátku července je bude čekat finále v samotném Oxfordu.

 

Úvod > Aktuálně > Johana Němečková vítězí v Map the System v Česku