Letní škola „In Between? Searching for Local Histories in Borderlands of Europe” 6-16. července 2022

Studijní pobyty na evropských pohraničích a tvorba profesionálních podcastů – ENRS vyhlašuje nábor do letní školy „In Between?”

Pohraniční oblasti současné Evropy jsou územím s jedinečnou kulturou paměti, kterou formovaly bouřlivé dějiny 20. století: války, geopolitické změny a hromadné migrace. Právě v těchto místech Evropská síť Paměť a solidarita již poosmé pořádá letní školu „In Between? Searching for Local Histories in Borderlands of Europe”. K účasti na projektu zveme studenty uměleckých a humanitních oborů z celé Evropy. Letos se účastníci „In Between?” setkají na workshopu ve Varšavě, a následně se vydají na studijní cesty do Alsaska, Furlánsko-Julského Benátska a euroregionu Těšínské Slezsko, kde budou provádět rozhovory s místními obyvateli a vytvoří sérii podcastů. Přihlášky do projektu lze podávat do dne 24. dubna 2022.   

Letošní ročník projektu, který koná od 6. do 16. července, bude zahájen třídenním workshopem ve Varšavě. Součástí programu budou přednášky z oboru antropologie a orální historie a také praktické lekce z tvorby a produkce podcastů. Po ukončení workshopu se účastníci rozdělí do tři skupin a vydají se na studijní návštěvy německo-francouzského, slovinsko-italského a česko-polského pohraničí. Během sedmidenních studijních návštěv se týmy seznámí s dějiny a specifiky navštívených míst: zúčastní se výletů, setkají se s odborníky na danou oblast a budou provádět rozhovory s členy místních komunit. Studenti budou prezentovat výsledky výzkumu v podobě podcastů (podcasty vzniklé během ročníku 2021 si můžete poslechnout na stránkách ENRS: https://enrs.eu/edition/in-between-2021). 

K účastí na letní škole „In Between?” zveme studenty uměleckých a humanitních oborů: antropologie, novinářství, etnografie, historie, kulturologie, sociologie, regionalistiky a příbuzných oborů. Uchazeči vyplňují přihlášku, která se nachází na stránkách https://enrs.eu/edition/inbetween2022. Podmínkou účastí je znalost angličtiny, znalost jazyka zvoleného regionu bude další výhodou. Uzávěrka přihlášek je 24. dubna. Účast na letní škole „In Between?” je bezplatná, účastníci hradí pouze náklady na dopravu do Varšavy a zpět do místa bydliště.   

Úkolem týmů bude shromáždit materiály dokumentující osobní zkušenosti obyvatel multietnických pohraničí a vytvořit krátký umělecký podcast, který pomocí zvuku odráží atmosféru a historii navštívených míst. Ročník 2022 je zároveň první etapa tříletého programu ENRS, věnovaného tématu migrace v Evropě. Rozhovory se stanou součástí vzdělávacího balíku, jehož vydání je naplánováno na rok 2025. Podcasty budou zveřejněny v multimediální knihovně Sítě a na streamovacích platformách Spotify a Simplecast.   

První ročník „In Between? Searching for Local Histories in Borderlands of Europe” se konal v roce 2016. Od té doby je projekt realizován každý rok, pokaždé v jiném evropském regionu. V roce 2018 „In Between?” získal zvláštní cenu sdružení Europa Nostra. Více informací o minulých ročnících naleznete na webových stránkách: www.enrs.eu/inbetween

Evropská síť Paměť a solidarita je mezinárodní iniciativa, která se zaměřuje na výzkum, dokumentaci a podporu paměti evropské historie ve 20. století, se zaměřením na období válek, diktátorské režimy a odpor proti útlaku. Mezi členské státy sítě patří: Německo, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko, členy poradních orgánu jsou navíc zástupci Albánie, Rakouska, České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska a Gruzie.  www.enrs.eu 

*** 

V případě jakýchkoliv pochybnostech neváhejte kontaktovat: Alika Świderska (alika.swiderska@enrs.eu)

Úvod > Příležitosti > Letní škola „In Between? Searching for Local Histories in Borderlands of Europe” 6-16. července 2022