Petr Lupač pro film Digitální disidenti

Iuridicum Remedium představuje nový film „Digitální disidenti“, který je doplňován komentářem dr. Petra Lupače.

„Nejsou na sociálních sítích, nemají chytré telefony a pandemií umocněný přesun řady společenských činností do on-line prostoru sledují s kritickými obavami. Kdo jsou lidé, kteří i v roce 2021 žijí bez všeobecně vzývaných digitálních vychytávek a jaké mají motivace?

Středometrážní dokument Digitální disidenti reflektuje narůstající rozčarování z technologického pokroku, který byl dosud braný jako něco daného a nezpochybnitelného. Jednotlivé postavy, které spojuje zejména větší či menší napojení na umělecký svět, v něm vysvětlují své analogové postoje – za těmi si stojí i přes to, že jsou okolím často vnímány jako morousové či zdržovači.

Osobními příběhy a tedy celým filmem provází sociolog Petr Lupač, který se dlouhodobě věnuje fenoménům digitální propasti a digitálního vyloučení. Zasazuje do společenského kontextu digitalizační proces, kterého jsme právě všichni účastni a vede diváka k nepříjemnému uvědomnění: pokud existuje početná skupina lidí, pro které je nevyužívání digitálních technologií věcí volby a osobního rozhodnutí, jak veliká je asi skupina lidí, která digitální technologie vůbec nevlastní či využívat neumí?“

Premiéra se uskuteční ve čtvrtek 28. dubna v pražském Kině Pilotů od 19:00. Vstup zdarma. O den dříve by měl být film ke spatření též na olomouckém festivalu AFO.

Více informací o filmu.

Úvod > Aktuálně > Petr Lupač pro film Digitální disidenti