„…a po letním odpočinku hurá do semestru!“

Přečtěte si první z minirozhovorů a anket Fokus. Prázdninový rozhovor poskytl vedoucí katedry Jiří Vinopal.

Rubrika Fokus se bude průběžně během roku zaměřovat na různé členy katedry – vyučující, studenty, externisty… A skrz rozhovory objevovat, čím katedra opravdu žije :)!

*****

Napadá Vás nějaký sociologický postřeh z léta?

Po delší době jsem se rozhodl strávit pár dní v českém kempu pod stanem. Celkově báječný zážitek, jak jsem si to vše pamatoval. Ale jedna věc mě překvapila.

Hned první den jsem opakovaně potkával „polonahý“ pár s tetováním. Nejdřív mě napadlo, že asi mají podobné preference času koupání, jídla, umývání, značky piva ve stánku… Až po chvíli mi došlo, že jsou to pokaždé jiné osoby.

Když jsem se na to zaměřil, zjistil jsem, že kemp byl vlastně plný podobných lidí. Muži odhalení do půl těla, s velkým tetováním na rameni a nebo paži, ženy v plavkách a tílku, s tetováním na lýtku nebo za krkem. (Vlastně si byli nápadně podobní i fyzicky; a jak jsem si po dalším nezúčastněném pozorování už potvrdil, také mentálně a světonázorově…)

Přemýšlel jsem, jak se asi cítí osobitě, každý s originálním tetováním, které pravděpodobně dlouho vybíral, možná i sám maloval. A pak se všechna ta tetování náhodou(?;-) ) sjedou v jednom kempu, a kolemjdoucí ani nerozezná jedno(ho) od druhého. Naštve to?

Jaký projekt Vás teď čeká? Na čem pracujete?

Právě jsme s Matoušem Pilnáčkem a Paulínou Tabery dokončili dotazník první fáze výzkumu, který se týká reakcí obyvatel na událost s panickým potenciálem. Tj. nějakou katastrofu, pandemii, nebo třeba masově se šířící dezinformaci.

Hlavní zaměření bude na události týkající se radiace (proto se projektu účastní také Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT a Státní ústav radiační ochrany), ale v počátku samozřejmě vycházíme ze situace kolem pandemie C-19. Mimo jiné budeme hledat paralely mezi různými událostmi, experimentálně sledovat reakce lidí na odlišné typy informací, různé zdroje atp. Ale to až v dalších letech.

Nyní je v terénu první, pilotní dotazník, pomocí kterého bychom měli být v dalších fázích schopni segmentovat populaci do několika základních typů očekávatelných reakcí. A to má člověk vždy takové lehké chvění, jestli ho dobře připravil a jestli data poskytnou odpovědi na otázky, které pro další fáze potřebuje zodpovědět…

 

Chtěl byste něco vzkázat čtenářům?

Problémy jsou na světě proto, abychom je řešili. A je dobře, že nám život do cesty problémy a obtížné situace staví. Bez nich bychom se jím totiž jen unudili až k smrti.

Úvod > Aktuálně > Fokus > „…a po letním odpočinku hurá do semestru!“