Říjnová přednáška / seminář pořádaný sekcí politické psychologie ČMPS k výročí republiky

Slyšeli jste jeho poutavé povídání v rozhlase či televizi a zatoužili poznat ho osobně? Zde je příležitost: Prof. Igor Lukeš přijal naše pozvání a přednese sdělení

“Osamělost sebestředného státu: tragédie československé zahraniční politiky v roce 1938 a dnes”

Akce se koná v úterý 9. října 2018, 9.30 – 11.30 hod v hlavní budově Akademie věd ČR, Národní třída 3, Praha 1, místnost 206 (2. patro). Vstup volný, všechny zájemce o téma i témata blízká Srdečně zve dr. Martina Klicperová, vedoucí sekce.

Profesor Igor Lukeš je český historik a odborník na mezinárodní vztahy, kromě historie se zabývá i žhavou současností. Od 70. let 20. století žije v Americe a je také honorárním konzulem České republiky v Bostonu.

Je autorem řady knih, např. Československo mezi Stalinem a Hitlerem: Benešova cesta k Mnichovu, Československo nad propasti: selhání amerických diplomatů a tajných služeb; Rudolf Slánský: His Trials and Trial. Kniha Czechoslovakia between Stalin and Hitler: the diplomacy of Edvard Benes in the 30s (Oxford University Press 1996) získala cenu Boston Authors Club a Kahn Award.

Anotace:

Tak jako řeka teče nenávratně dál a nejde do ní vstoupit dvakrát, tak ani dějiny se neopakují. Přesto je dobré o minulosti přemýšlet, abychom si připomněli, jaké chování na mezinárodní scéně funguje a co naopak vede ke špatným koncům. Tato přednáška je výzvou k zamyšlení se nad paralelami, jakkoli nedokonalými, mezi chováním Československa před druhou světovou válkou, zejména v druhé polovině třicátých let, a dneškem.

Úvod > Příležitosti > Říjnová přednáška / seminář pořádaný sekcí politické psychologie ČMPS k výročí republiky